29-08-2022

We hebben een nieuwe aanwinst. Sinds 24 augustus woont Peggy bij ons. Ze heet voluit Readyfor Heading Back to Peggy's Future en is geboren in Canada.

Peggy heeft een bijzondere stamboom. Haar vader Schooner overleed in 2011, voor deze combinatie is zijn ingevroren sperma gebruikt. Schooner was ook de vader van Tango en wij zijn heel dankbaar dat fokker Jamie Klein ons deze kans heeft gegund om weer een nakomeling van hem in onze kennel te hebben. Peggy's moeder Journey is geboren in Italië en haar moeder is een halfzus van Joppe. Voor ons komen dus veel bijzondere lijnen samen in deze pup.

Peggy maakte de oversteek vanuit British Columbia samen met Gerja. De reis is prima verlopen en ze voelt zich al helemaal thuis in onze roedel. We verheugen ons op de nieuwe avonturen met deze ondernemende pup!

Peggy

23-06-2022

Sinds kort kunnen tollers worden getest op CDMC: Cerebellar Degeneration and Myositis Complex. Dit is een ernstige neurologische aandoening die begin dit jaar voor het eerst opdook in Nederland. Symptomen zijn onder andere onderontwikkelde spieren, spierkrampen en verlies van balans en coördinatie. De verschijnselen zijn al voor het eerste levensjaar zichtbaar, in Nederland zijn twee pups overleden aan deze aandoening. De prognose is onzeker, ook over behandeling is nog niks bekend.

Positief is dat Laboklin Duitsland al een DNA-test heeft ontwikkeld en dat de ziekte autosomaal recessief vererft. Dat betekent dat een hond alleen ziek kan worden als beide ouders de mutatie doorgeven. Een drager wordt zelf niet ziek maar mag in de fokkerij niet worden gecombineerd met een andere drager.

Wij vinden het belangrijk dat de omvang van deze aandoening zo snel mogelijk in kaart wordt gebracht. Daarom hebben we Joppe, Splash en Fozzy laten testen bij Laboklin. Gelukkig zijn ze alle drie vrij. Omdat Joppe en Splash vrij zijn, zijn Susie en haar nestgenoten vrij uit geboorte en hoeven die niet getest te worden.

Meer weten over deze aandoening of de mogelijkheid om te testen? Hiervoor kun je terecht bij de rasvereniging via