Gebitsproblemen voorkomen
Gebitsproblemen kunnen grotendeels worden voorkomen door een goede en regelmatige gebitsverzorging. Zelf kunt u dit preventief doen. Hiervoor zijn verschillende producten bij uw dierenartspraktijk verkrijgbaar. Als uw toller last heeft van tandsteen en/of ontstekingen in de mond, is het voor een goed herstel noodzakelijk om het gebit eerst te laten reinigen.

Gebitsreiniging
Vaak zijn er verborgen problemen aan het gebit die door het tandsteen niet zichtbaar zijn, bijvoorbeeld losse tanden of kiezen. Ook kan uw toller last hebben van tandvleesontsteking wat wordt veroorzaakt door tandplaque en tandsteen. Indien het gebit dan niet wordt gereinigd kunnen er ontstekingen in de mondholte ontstaan en de tanden en kiezen blijvend beschadigen. Goed reinigen is dan noodzakelijk.
De gebitsreiniging gebeurt onder narcose bij uw dierenartspraktijk. Tijdens deze ingreep worden tandplaque en tandsteen verwijder, de tanden en kiezen en de gebieden eromheen grondig schoongemaakt en eventueel loszittende gebitselementen getrokken. Om herhaling van gebitsproblemen te voorkomen is het noodzakelijk het gebit goed schoon te houden. Dit kunt u doen door het gebit van uw toller te gaan poetsen.

Tandenpoetsen
Als u het gebit van uw toller gaan poetsen is hiervoor speciale tandpasta met kipsmaak te koop. Uw dierenarts/ dierenartsassistentes leggen graag aan u uit hoe u het beste het gebit van uw toller kan poetsen. Ook vindt u een beschrijving op de tandenpoets instructiekaart.
Indien u kiest om het gebit van uw toller te gaan verzorgen door het te gaan poetsen moet u dit dagelijks doen om voldoende effect te behalen.

bron; dierenartspraktijk Beilen