29-11-2017

We hebben Joppe laten testen op de mutatie voor Chondrodystrofie, afgekort als CDDY. CDDY zorgt voor aantasting van de tussenwervelschijven waardoor de hond een verhoogd risico loopt op rugproblemen waaronder een hernia. Daarnaast kunnen ze relatief kortere poten hebben door veranderingen in de structuur van de groeiplaten.

Deze DNA-test is vrij recent beschikbaar gekomen en wordt uitgevoerd door het Veterinary Genetics Laboratory van de Universiteit van Californië. Honden kunnen vrij zijn (N/N), 1 kopie dragen (N/CDDY) of 2 kopieën (CDDY/CDDY). Uit onderzoek bij andere rassen blijkt dat honden met 2 kopieën altijd afwijkingen hebben aan hun tussenwervelschijven maar die afwijkingen leiden niet altijd tot klachten. Daarnaast hebben honden met 1 kopie ook een verhoogd risico.

Dat maakt het ook lastig om de uitslag van deze test mee te nemen in het fokprogramma. Op basis van de onderzoeksgroep is de verwachting dat 70% van alle tollers 1 of 2 kopieën draagt van deze mutatie. Op dit moment worden veel tollers getest en mogelijk gaan de verhoudingen nog verschuiven. Het is in ieder geval wel belangrijk om te realiseren dat veel tollers blijkbaar een erfelijke aanleg hebben voor rugproblemen. Iets om rekening mee te houden als u bijv. een fysiek zware sport wilt gaan doen met uw toller. Daarnaast is het aan te raden om combinaties te vermijden van honden die beide als CDDY/CDDY zijn getest. Op de langere termijn moet er naar gestreefd worden om het percentage vrije honden te verhogen.

We hebben 31 gasten online