01-04-2019
Een groot misverstand over het immuunsysteem van een hond is dat je bescherming zou kunnen meten. Op Facebook zie je voorbeelden van oudere honden met lage uitslagen bij een titerbepaling. Dit zou 'bewijzen' dat reguliere vaccinaties niet altijd aanslaan en dat zo'n hond al jaren onbeschermd is. Maar zo simpel is het niet.
Het immuunsysteem zit veel complexer in elkaar. De verkoper van een titertest vergelijkt op internet het immuunsysteem met het leger. Elke ziekte heeft zijn eigen kazerne, de soldaten zijn de antistoffen. Als er nog genoeg antistoffen aanwezig zijn, heeft het geen zin om opnieuw te enten. Immers, de kazernes zijn vol en waarom zou je dan nieuwe soldaten inhuren.
Dat is een logisch verhaal. Maar hoe ziet de kazerne eruit in vredestijd? Er zijn geen bedreigingen en er is geen enkele reden om alle soldaten gevechtsklaar in de kazerne te laten zitten. Ze krijgen verlof, dus niet zichtbaar aanwezig maar natuurlijk wel oproepbaar. Zo werkt het immuunsysteem ook.
Het is prima mogelijk dat je bij een hond met een goed werkend immuunsysteem geen antistoffen meet. Als het lichaam langere tijd niet in contact is geweest met de ziekteverwekker daalt de hoeveelheid antistoffen. Vergelijk het met de kazerne in vredestijd.
Maar.... als de ziekteverwekker weer opduikt, is het lichaam wel in staat om razendsnel nieuwe antistoffen aan te maken. En dat is waar het om gaat!
Dus weinig of geen antistoffen betekent niet automatisch dat je hond niet is beschermd*. Andersom geldt wel: als er antistoffen aanwezig zijn, mag je er vanuit gaan dat je hond is beschermd. Maar ook dan is er geen 100% garantie met een sneltest, VacciCheck heeft voor hondenziekte en hepatitis een kleine kans op een zgn. vals-positieve uitslag: er worden antistoffen gemeten terwijl die niet aanwezig zijn.
*Let op, dit geldt alleen voor honden die succesvol zijn gevaccineerd. Voor ongevaccineerde pups geldt dat ze pas beschermd zijn met een titer van 3 of hoger.