Vuurwerk-angst? Ondersteun je hond met medicatie en/of natuurlijke middelen!


Als je een hond hebt die bang is voor vuurwerk, zou je eigenlijk vanaf oktober al bezig moeten zijn met training om hem te helpen om met die angst om te gaan.Stel dat je een goede reden hebt dat je dit nog niet gedaan hebt, dan kun je hier lezen wat je moet doen op de momenten dat de hond bang is. Maar daarnaast is het goed om je te verdiepen in de middelen (regulier en natuurlijk alwaar je voorkeur naar uit gaat) die je in kunt zetten om je hond te helpen in de moeilijke periode van het vuurwerk (of onweer?).

In het verleden gaven veel dierenartsen Vetranquil als medicatie bij vuurwerkangst. Inmiddels zijn gelukkig een heleboeld dierenartsen daar vanaf gestapt maar… helaas weet niet iedere dierenarts dat dit niet het meest geschikte middel is. Vetranquil is namelijk een spierverslapper, waardoor je hond niet goed meer in beweging kan komen en dus niet kan wegrennen. Maar; hij is nog steeds hart-stik-ke bang! En kan bovendien ook niet meer vluchten. Stel je voor dat je zelf heel bang bent voor een spin, die op een meter afstand van je vandaan zit en je kunt zelf niet weg. Om panisch van te worden, toch? Dat is ook de reden waarom ik in de praktijk geregeld zie dat vuurwerkangst na het gebruik van Vetranquil alleen maar is toegenomen. Niet zo gek…..:(

Gelukkig is er een alternatief, dat heet alprazolam. Het is een angstverminderd middel, dat op oudejaarsdag zelf gegeven kan worden maar ook een aantal dagen daarvoor. LET OP; er is ook een zogenoemde “retard-versie” op de markt, die gedurende een bepaalde tijd de stof vrij laat in het lichaam. Over gebruik hiervan bij dieren is onvoldoende bekend, het mag niet gebroken worden waardoor het moeilijker doseren is en aangezien er voldoende alternatieven zijn in de gewone alprazolam-tabletten is het verstandiger om om deze versie te vragen aan je dierenarts. Een alternatief is diazepam, maar dit middel werkt vooral verdovend en minder angstverminderend zoals de alprazolam. Overleg hierover met je dierenarts!

Als je een reden hebt om geen reguliere medicatie te gebruiken, kun je ook met natuurlijke middelen je hond ondersteunen. Het grootste effect zul je daarvan merken als je op tijd begint (week of vier van tevoren) en je middelen gebruikt die goed bij je hond passen qua persoonlijkheid en eventueel andere karakteristieken. Een veterinair natuurgeneeskundige kan je hier heel goed bij helpen!

Kant-en-klaar middelten, die veel en veilig ingezet kunnen worden ter ondersteuning bij vuurwerkangst zijn: - Phytonics Stressz - Bach Bloesem. Heel vaak wordt er Rescue gebruikt, dat kan voor incidenten maar het is verstandig om een remedie te laten samenstellen die bij jouw hond past. - Thundershirt; een soort t-shirt dat strak om de hond zit en hem daardoor meer bewust maakt van zijn lichaam.

Ga niet zelf aan de slag met kruiden of homeopathie. In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, gaat de uitspraak “baat het niet dan schaadt het niet” zeker niet op! Bovenstaande middelen zijn veilig, maar doe voor andere middelen, ook als ze natuurlijk zijn, een beroep op een deskundige.

Is een natuurlijk middel je “te vaag” maar zie je reguliere medicatie ook niet zitten? Dan zijn er twee “tussenwegen”, namelijk Adaptil (vroeger DAP) en Zylkene. Adaptil is verkrijgbaar in de vorm van een elektrische verstuiver, een halsband of een spray en verspreidt synthetische feromonen die de hond een veiliger gevoel geven. Ze zijn dus ook goed in te zetten bij de training! Zylkene is een voedingssupplement dat angst en stress kan verminderen. Beide producten zijn onder meer bij de dierenarts verkrijgbaar.

Belangrijk bij AL deze genoemde middelen is je te realiseren dat het HULPmiddelen zijn! Het zijn geen WONDERmiddelen, waarmee je heel eenvoudig de angst kunt doen laten verdwijnen. De beste resultaten krijg je door de inzet van deze middelen te combineren met TRAINING. Vroegtijdige training, dus niet in de laatste week van december…

 

Dit artikel is uit een serie van drie over vuurwerkangst. De andere twee artikelen gaan over hoe je je hond met training kunt helpen bij zijn vuurwerkangst en over wat te doen op het moment dat je hond bang is.

 

Dit artikel is geschreven door gedragstherapeut Monique Bladder. Overname is zonder toestemming niet toegestaan, het vermelden en doorverwijzen naar dit artikel vanzelfsprekend wel. 

 

We hebben 6 gasten online